Boşanma yada ilişkinin sona ermesinden sonra, çocuğunuz anne veya babada kalacaktır. Çocuk annede kalırsa anne , babanın izni olmadığı sürece , çocukla beraber taşınamaz. Bu taşınma için çocuk açısından hukuki olarak diğer ebeveynin izni gerekmektedir.Çünkü taşınırsanız, diğer ebeveyn ve çocuğunuzun hukuki yönden ziyaret durumunu zorlaştırma olasılığınız olduğu kabul edilmektedir.
Hukuken kabul edildiği üzere ;ebeveynler çocuklarıyla birlikte taşınma planlarını anne ve baba olarak birlikte konuşmalı ve bu konuda beraber karar vermelidirler . Eğer ebeveyn olarak bu konuda anlaşmıyorsanız ve biriniz taşınmak istiyor diğer ebeveyn buna izin vermiyorsa bu taşınma için mahkemeden izin istemeniz ve almanız gerekmektedir.
Hakim bu davada önce bu konuyla ilgili olarak çocukların menfaatlerini dikkate alacaktır. Ondan sonra ebeveynlerin menfaatlerini bakacaktır.Boşanma sonrasında ,boşanma öncesinde tarafların oturduğu yerden daha uzak bir yere ortak çocukla beraber taşınmaları mahkemeden bu konuda alınacak bir mahkeme kararı ile mümkün hale gelecektir.
Eğer diğer ebeveyn küçük çocukla taşınmak isterse davada aşağıdaki koşullar önemlidir:
– her ebeveyn yeni hayatına başlamak için özgürdür; -taşınma ihtiyacının nedeni.
– taşınmanın diğer tarafın ziyaret hakkına getireceği ek maliyet.
– taşınma için iyi bir hazırlık yapmanız; – taşınmıyan ebeveyn için taşındıktan sonra ne alternatifler sunduğunuz ve ziyaretin azaltılması ile ilgili nasıl bir talepte bulunduğunuz.
– Yeni ilişkinin Süresi.Hemen evlilik sonrası erken bir ilişkiye girdiyseniz , mahkemece taşınmanız için izin verilmez.
– Yeni ziyaretler ebeveyn için nasıl olacak bunların durumu.
– Ebeveynler birlikte konuşup ve karar alabiliyorlar mı tarafların bu konudaki yaklaşım ve davranış biçimleri.
– mahkeme bir ebeveyne izni vermezse ebeveyn taşınmaktan vazgeçecek mi yoksa bu yasağa rağmen diretecek mi?
Açıkcası, her çiftin boşanma sonrası koşulları başkadır ve hakim duruma bakıp farklı koşulları değerlendirerek bu konuda karar verir. Eğer ebeveyn olarak ortak çocukla taşınmak istiyorsanız önce bir avukatla hukuki sonuçları mutlaka konuşmanız ve bunun sonuçları hakkında bilgi almanız gerekir.
Diğer ebeveynin rızası olmadan çocuklarla birlikte taşınırsanız, bu ebeveyn mahkemeden geri taşınmanıza karar verilmesini talep edebilir ve mahkemece bu karar verilebilir.. Diğer ebeveynin izni olmadan yurt dışına gitmeniz halinde diğer ebeveyn tarafından çocuğu kaçırma ile suçlanabilirsiniz ve gerçekten amacınız kaçırmak olmasa da bu fiilinizin hukuken kaçırma kapsamında nitelendirilmesi tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz.Bütün bu sorunlarla yüz yüze gelmemek için yapılması gereken küçük çocuklar ilgili konularda beraber karar vermektir. Eğer diğer ebeveyn ile bu konuda anlaşamıyorsanız , dava açarak mahkemeden bu konuda izin almanız gerekecektir.Ki mahkemeden alınacak bu izin sayesinde ileride yaşayacağınız sorunlar ortadan kalkmış olacaktır.
Sorularınızveya bu makaledeaçıklanan konularla ilgili bir deneyim ve sorun yaşamaktaysanız ,bu hususlara ilişkin sorularınız varsa, lütfen en hızlı şekilde ofisimiz WEB avukatları ile irtibata geçiniz.