Evlilik veya kayıtlı ortaklığın velayeti

Bir evlilik veya sivil ortaklıkta çocuğun doğumundan sonra, anne ve baba ortak velayete sahip olurlar. Birlikte çocuğnuzun ortak bakımı ve eğitimi, yeteneği,gelişimi için sorumlusunuz ve küçük çocuk (lar) için anne baba olarak birlikte onların yasal temsilcileri durumundasınız .

Boşanma ve kayıtlı ortaklıksonlandırma ve velayet

Boşanma vekayıtlıortaklıksonlandırma sonrasında ortak velayet otomatik olarak devam eder.Boşanmavesivil ortaklıksonlandırma davasında, bir ebeveynlikplanı oluşturmalısınız. Prensip olarak çocuğunuz için tüm önemli kararları birlikte almak zorundasınız. Bir eştek başına aşağıdaki örnekte belirtilen kararları alamaz:

  • çocukların kaldığı yer.
  • bir annenin veya babanın çocukla beraber taşınması.
  • küçük çocukların okulunun değişmesi.
  • küçük çocukla beraber yabancı devlete tatile gitmek.
  • çocuğunuzun psikolog tedavisi.

Siz ve eşiniz çocuklarla ilgili önemli bir karar konusunda aynı fikirde değilseniz, eşiniziniz izni yerine izin mahkemeden izin talep edebilirsiniz . Bu durumda izin talebinizle ilgili   hakim çocuğunuzun hakkında karar verir.

Tekebeveynvelayeti

Boşanma davanız veya kayıtlı ortaklığınız boşanma ile sona erdikten sonra, diğer ebeveynin çocuk üzerindeki haklarını ,mahkemeden dava açarak elinden almanız mümkündür. Hakim size tek ebeveyn velayetini verdikten sonra küçük çocuklarınız ile ilgili tüm önemli konularda tek başınıza velayet hakkına dayanarak karar verebilirsiniz. Velayeti kendi üzerinize aldığınızda çocuk için alacağınız kararlarda ayrıca diğer tarafın iznine ihtiyacınız yoktur.Artık bu durumda çocuk için tek başına karar alma yetkiniz vardır.

Diğer ebeveyn kabul ederse tek ebeveyn velayetini alabilirsiniz. Anlaşma yoksa, o zaman hakim tek ebeveyn velayetini olağanüstü durumlarda verebilir. Aşağıdaki örneklerde tek ebeveyn velayeti verilebilir:

  • bir ebeveynin yurtdışında yaşaması ve çocukla ya da diğer ebeveyn ile teması olmaması durumu ;
  • yetkili ebeveynin diğer ebeveynin yetkisini her durumda engellemesi ve böylece çocukla ilgili kararlar alınması imkansız hale geliyorsa.
  • Mahkemeden yukarıdaki durumlar sebebiyle dava açıp tek ebeveyn velayetini almanız halinde artık çocuğunuzla ilgili her durumda ve alınacak her kararda mahkemeye tekrar tekrar başvuru yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Birlikte yaşamanın ebeveyni

Evli değilseniz veya kayıtlı bir ortaklığınız yoksa ebeveyn hakkının kimde olduğunu öğrenmek istiyorsanız çocuğunuzun doğduğu yerin mahkemesinde yetkili defterini kontrol edebilirsiniz. Eğer ebeveynlik yoksa o zaman siz çocuğunuzun velayet hakkına sahip olamazsınız ve böylece küçük bir çocuk hakkında önemli konularda kararlara katılma hakkınız ve yetkiniz yoktur.

Birlikte yaşıyorsanız ve çocuğun anne veya babası ile aranızda evlilik bağı yoksa, çocuk doğduktan sonra  taraflardan anne otomatik olarak bu çocuğun doğumda velayetini alır. Çocuğun biyolojik babası velayeti otomatikman alamaz . Biyolojik baba çocuğu önce belediyede tanımalıdır. Bu tanıma sonrasında çocuğun velayetini ancak çocuğun doğduğu yerin yetkili mahkemesinde onun biyolojik babası olduğunu kanıtlayan delillerle  dava yoluna başvurarak alabilir. .Baba ancak bu şekilde çocuğun velayet hakkını kazanabilir aksi halde çocuk üzerinde velayet hakkı yoktur.

Çocuk üzerinde velayet hakkınız yoksa ve çocuğun annesi velayeti size vermek istemezse anneye karşı mahkemede  açabilirsiniz ve ortak velayet isteyebilirsiniz. Birçok durumda, mahkeme biyolojik babası olduğunuzu kanıtladığınızda velayeti verir ancak sadece istisnai durumlarda bu talebinizi reddeder. Eğer velayet hak ve yetkisi ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, WEB avukatları ile derhal irtibata geçiniz.

Ebeveyn (velayet yetkisi ) yetkisi sizde yoksa hala “family life” hakkının temelinde çocuk veya çocuklarınızla  ziyaret  hakkı alabilirsiniz.

Bu yazıda verilen bilgiler  veya alacağınız önemli kararlar ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, bizlerden ücretsiz bilgilendirme ve randevu almak için WEB avukatlarıyla hemen irtibata geçebilirsiniz.