Çocuğunuzun doğumda, siz ve eşiniz adını seçersiniz. Bu isimler bir ömür boyu taşınır. Zamanla bir isim eklemek, sildirmek ya da değiştirmek isteyebilirsiniz.
Eğer kendi isminizi değiştirmek ya da bir isim eklemek istiyorsanız, bir avukattan hukuki yardım almanız gerekmektedir.Avukat sizin ya da küçük çocuğunuz ismini değiştirmek için mahkemede dava açar.Reşit olmayan çocuğunuzun ismini değiştirmeniz için çocuğun velayet yetkisine sahip olmanız gerekir, bu yetkiye sahip olmanız durumunda çocuğunuz ismini de bir avukat yardımıyla dava açarak değiştirmeniz mümkündür.
Aşağıdaki durumlarda isim değiştirme davasını açabilirsiniz:
– doğum sonrasında yanlış veya eksik isim verildiğinde.
– Verilen isimlerin kullanılmasının kişide (psikolojik) sorunlara sebep olması durumunda. – Bir cinsiyet değişikliğine gittiğinizde , size daha önce verilen isimle çağırılmanızın cinsiyet değişikliğiniz açısından uygun olmaması durumunda.
Hakim açılan isim değişikliği davası hakkında karar vermeden önce aşağıdakileri gözden geçirecektir:
– İsimdeğişikliği ismin sahibi kişi açısından zorlayıcı bir (kişisel) durum yaratması hali.
– İsim değişikliği genel ilgi alanına karşıolmalıdır.
– İstenen isim, yasadışı veyauygunsuz olmamalıdır.
– kişinin kendisiyle alay edilmesine davet eden bir isim.
– İsimlerin aşırısayısı, fazlalığı.
– İstenen isim normalde bir soyisimdir.
– Uygulanabilir standartlar
Prosedür
Avukat isim değişikliği için mahkemeye sunulmak üzere sizin adınıza eksiksiz belgeler ile delillendirilmiş bir dilekçe hazırlar.Bütün delilleriniz mahkeme tarafından kabul edilebilir bulunursa ve dosyada tüm belgeleriniz eksiksizse, isim değişikliği için aranan tüm şartlar tam ise birkaç hafta içinde mahkemeden bu kararı almanız mümkündür.İsim değişikliği talebiniz 12 yaştan büyük bir çocuk icin ise hakim bu çocuğu mahkemeye davet eder ve isim değişikliği talebi hakkında hakkında kendisine sorular sorabilir.
İsim değişikliği talebinizin kabulü veya reddi
Talebinizin kabul edilmesi halinde isim değişikliğinin doğum defterine kaydedilmesi gerekir. Kayıttan sonra, isim değişikliği artık gerçekleşmiştir kesindir. İsim değişikliği talebinizin mahkemece reddedilmiş olması durumunda , bir üst mahkemeye başvurarak dava açma hakkınız bulunmaktadır.
İsim değişikliğine ilişkin sorularınız mı var?Lütfen WEB avukatlarına başvurun! Profesyonel avukat kadromuzla her zaman sizlere hukuki yardıma hazırız.